onsdag 9 juli 2014

Fröknäcke

Med så här varmt väder så känner jag mig nästan galen som är inne och bakar men jag kunde inte låta bli nu när jag var ledig. Jag började redan klockan 7 på morgonen så jag hann med mycket idag; fröknäcke, kvargglass, nyttigare chokladkakor och en vanlig sockerkaka med citron och kardemumma.

Kvargglassen har jag gjort många gången innan och receptet finns på min blogg här. Denna gången hade jag ingen kvar men det funkade lika bra med turkisk yoghurt.

Så var det de nyttigare chokladkakorna. Det är svårt att göra något första gången då man inte vet varken precis hur man ska göra eller vad man ska förvänta sig. När jag bakade dessa kakor följde jag ett recept från denna bloggen med några små förändringar. Jag hade inget kokossocker hemma och jag använder inte stevia så jag sötade lite med honung men kakaosmaken tog över allt det söta och smakade lite för bittert. Alltså inget att rekommendera till de med sweet tooth. Jag vill inte att lägga ut recept som jag inte tycker om eller som inte blir bra, dessa kakor var på gränsen så vill ni kolla receptet får vi följa länken men jag kan bjuda på en bild av dem i alla fall.



Fröknäcket blev så gott som jag väntat mig för jag fick smaka på det i helgen och bad genast om receptet. Det kommer från en blogg som heter Erikas LCHF och jag gjorde precis som henne. Det var lätt att göra och det blir en hel plåt som man sedan kan bryta precis så stora bitar som man vill. Var noga med att kavla ut smeten jämt så att mitten även blir krispig.



Fröknäcke
1 dl mandelmjöl
½ dl pofiber
1 msk fiberhusk
½ tsk salt
1 dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
½ dl sesamfrön
½ dl linfrön
40 g smält kokosfett
2 ½ dl kokande vatten
Flingsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Koka sedan upp vatten och häll i bunken tillsammans med kokosfettet. Blanda ihop allt och låt smeten stå och svälla i 5 minuter. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper, lägg på ett lager plastfolie och kavla ut smeten till en jämt och fin rektangel. Skär ev. små skåror i smeten så att blir det enklare att dela i jämna bitar när det är klart. Strö över lite flingsalt och grädda  i mitten av ugnen i ca 1 timme. Slå av värmen och låt knäcket stå kvar i 60 minuter tills det är torrt. Bryt i bitar och förvara i rumstemperatur i en lufttät burk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar